De Kleine Tijger
Over Kinderyoga

Plezier staat voorop bij kinderyoga! De les begint door even de ogen te sluiten. Zo komt iedereen tot zichzelf. Horen we daar een geluid? Is het misschien het geluid van apen in de jungle? Dat kan! De kinderen gaan mee op avontuur! Dat kan naar het oerwoud zijn of naar het strand of naar de bergen. We zorgen eerst voor een goede warming-up, vaak door te dansen. We doen daarna samen yogaoefeningen en concentratie-, massage- en ademspelletjes. Er zijn veel yogahoudingen die de namen van dieren hebben. Door het nadoen van de dieren, doen de kinderen op een speelse manier aan yoga. We komen weer tot rust tijdens de meditatie/visualisatie. In gedachten gaan de kinderen mee in het verhaal en zien ze het op hun eigen manier voor zich. Tot slot maken we een tekening of knutselwerk over het thema waar de les over ging en zo verwerken we wat we hebben beleeft.

Door zo stevig te staan als een boom of zo hard te brullen als een tijger leren de kinderen spelenderwijs hun eigen mogelijkheden en grenzen en die van anderen kennen. De kinderen leren om respect te hebben voor hun eigen grenzen en die van anderen, want kinderyoga is niet competitief. Ieder doet wat hij of zij kan en dat is goed. Niet alleen groeien de sociale vaardigheden en het lichaamsbesef van de kinderen, ook verbetert hun motoriek, hun flexibiliteit, hun reactievermogen en hun evenwichtsgevoel. Daarbij levert kinderyoga een bijdrage aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen, leren ontspannen, omgaan met gevoelens, positief denken en concentreren. Ook is het gericht op het ontwikkelen van creativiteit, originaliteit en fantasie. 

Er is aandacht voor wat er bij de kinderen speelt. In deze maatschappij kunnen kinderen veel prikkels krijgen. Zij kunnen ook teveel afspraken hebben en teveel tijd achter een beeldscherm zitten. Ook is er een tendens om leerlingen op school steeds jonger te toetsen. Soms zitten kinderen hierdoor of om andere redenen wat minder lekker in hun vel. Dan kunnen ze wat extra steun gebruiken. Mochten er tijdelijk spanningen zijn rond schoolwerk en toetsen, die zich bijvoorbeeld uiten in lichamelijke spanningsklachten of piekeren, dan is het mogelijk om hier extra aandacht aan te geven door middel van speciale yoga-oefeningen en extra ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Mocht een kind bepaalde leerpunten hebben op bijvoorbeeld sociaal vlak of omgaan met hooggevoeligheid dan kan hier tijdens de lessen ook op in worden gespeeld. 

Het uitgangspunt bij de reguliere kinderyogalessen is dat de kinderen in principe goed functioneren en dat er verder geen problemen zijn die buiten de gemiddelde ontwikkeling vallen. Dan zullen de kinderen voldoende uit de reguliere kinderyogalessen kunnen halen. Mochten de klachten niet overgaan of erger worden en de vorm aannemen van bijv. faalangst of een flink tekort aan zelfvertrouwen dan wordt individuele kindercoaching aangeraden of een cursus 'Vol Zelfvertrouwen', individueel of in een kleine groep. Zie hiervoor de beschrijvingen bij Kindercoaching en Cursussen.